970. výročí úmrtí sv. Prokopa

V sobotu 8.7.2023  pořádal Hornicko-historický spolek Stříbro, společně s Římskokatolickou farností ve Stříbře dlouho připravovanou společenskou  akci - slavnostní připomenutí 970. výročí úmrtí sv. Prokopa a žehnání sochy tohoto světce. Věžní hodiny odbily pravé poledne a zástupci Hornicko-historického spolku Stříbro spolu s rodinnými příslušníky, stříbrští občané, horničtí kamarádi z blízkého i vzdáleného okolí a mnoho návštěvníků města Stříbra se mohli zaposlouchat do prvních tónů varhanních doprovodů venkovní mše svaté. Mši zahájil plzeňský biskup pan Mons. Tomáš Holub a spolu se stříbrským farářem p. P. Mgr. Miroslavem Martišem nás provedli celým slavnostním obřadem. V závěru mše svaté bylo požehnáno soše sv. Prokopa. Následné procesí ke stejnojmenné štole a instalace sochy tohoto světce ve vnitřních prostorách štoly  bylo příjemným zakončením celé společenské akce. Následovalo pozvání vedení spolku všech zúčastněných ke společnému malému občerstvení v prostorách Hornického skanzenu ve Stříbře a zájemci mohli též využít komentované prohlídky Prokopské štoly . Díky krásnému počasí a perfektně připravené organizaci bylo toto sobotní polední setkání všech zúčastněných velice příjemným, klidným a přátelským setkáním. Dle vyjádření zúčastněných se všem naše společná akce velice líbila a jsou velice spokojeni s činností našeho spolku. Závěrem mi dovolte poděkovat všem kamarádkám a kamarádům našeho spolku za jejich svědomitou a obětavou činnost při přípravě uvedeného setkání, firmě Zlatý kalich s.r.o. za kamenosochařské práce a sponzorský dar, panu Ing. Tomáši Myslivcovi za výborně zpracovanou repliku sochy sv. Prokopa,  zástupcům Římskokatolické farnosti ve Stříbře za spolupráci a všem zúčastněným za jejich účast. Rozloučil bych se slovy přítomného návštěvníka:"  .... je příjemné cítit  jak z tohoto prostoru vystupuje klid, pohoda a společný zápal pro věc".

S pozdravem Zdař Bůh

Radek Strankmüller, předseda spolku