23.2.2019 Stráž pod Ralskem, hornický ples

Členové hornického spolku Stříbro se v sobotu 23. února 2019 zúčastnili na pozvání místního hornického spolku hornického plesu ve Stráži pod Ralskem. Během odpoledne jsme si při cestě tam zajeli na malebný hrad Kokořín, který pan kastelán kvůli nám otevřel. Malebný hrad v krásném prostředí lesů u Mšena. Při povedeném slunečném dni z věže hradu, vysoké 38 m nádherný výhled do okolí. Pak jsme si to již rovnou namířili do místa určení. Ubytování, příprava a nástup. Ještě 10 min před 20,00 hod byl sál místního KD skoro prázdný. Musím, ale konstatovat, že ve 20,15 byl KD plně obsazen. Hornický spolek si pro nás připravil dobrou kapelu, zpěv hornických písní, pivní souboj, dobrou tombolu, k večeři vydatný raut, určitě k plné spokojenosti všech návštěvníků plesu. Pozvání přijali horníci z Příbrami, Chodova, Mostu, Stříbra a za cizinu z Pezinku. Úvod zahájil nástup horníků v uniformách, slavnostní proslov předsedy místního spolku V. Dorazila. Náš spolek při začátku rovněž dostal příležitost a předsedovi spolku předal naše hornické vyznamenání. A pak již, jako na všech plesích následovala volná zábava s občasnými kulturními vložkami. Můžeme konstatovat, že ples měl i místních úspěch a bude se v roce příštím opakovat. Druhý den nás pozvali do místního muzea, kde v několika místnostech mají mimo jiné historii hornictví v okolí a to hlavně dobývání uranu od 60. let minulého století.

Zdař Bůh

K.Neuberger