Hornický spolek
Stříbro

Nejbližší akce



Více...

Hornický spolek

Hornický skanzen

O hornictví

Český permon 2020

Český permon 2020

1. Hornický folklór Hornická kapela z.s., Karvinákapelník Jaroslav Šindel,Za dlouholetou reprezentaci ostravského hornického a lidového folklóru.Hornická kapela z.s. Karviná je původem ze Stonavy, kde byla založena již v roce 1908. Je tedy již 112 let nedílnou součástí hornické obce a držitelem tradice hornických písní.

2. Záchrana technických památekHornický spolek Barbora z.s., Kutná Horapředseda Pavel NovákZa záchranu a vyzdvižení dřevěného větracího zařízení z dolu Bylanka IVHornický spolek Barbora, společně se svými kamarády a podporovateli, které spojuje vášeň pro montánní podzemí, pracuje více než 14 let na obnově historického důlního díla Bylanka IV. Práce vyvrcholily v roce 2019 záchranou a vyzdvižením dřevěného větracího zařízení, které následné dendrochronologické vyhodnocení datovalo do roku 1522.

3. Počin rokuJaromír Zelenka a Roman ŽivorZa zpracování publikace Hornické památky ČRPublikace jedinečným způsobem podává slovem i fotografiemi přehled o hornických památkách České republiky. První část publikace obsahuje stručné pojednání o dějinách českého hornictví. Ve druhé, hlavní části je podán přehled hornických památek po jednotlivých krajích. Uveden je jejich podrobný popis, historie a geologická charakteristika. Významnou součástí knihy je množství fotografií jednotlivých lokalit, včetně těch, jež odrážejí jedinečnou atmosféru důlních prostor. Publikace je zaměřena především na památky hlubinného dobývání, ale také na naučné stezky, hornická muzea a skanzeny.

4. Celoživotní díloIng. Josef Kovář,Za celoživotní dílo v hornictvía vytrvalý tlak na plnění cílů, které si při založení vytkl Spolek Řimbaba – vznik regionálního muzea, kultivace objektů dolu Řimbaba, obnova hornických památek a mnohých dalších. Všechna tato činnost je sice dílem všech členů Spolku Řimbaba, ale u většiny je společným jmenovatelem Pepa Kovář.

5. Mimořádná cenaIng. Zdeněk Adamec, in memoriam,Za udržování a rozvíjení hornických tradica spolupráci s hornictvím v Polsku, činnost v představenstvu GEMEC-UNION a zejména za jeho přínos k tzv. pomalému způsobu likvidace Dolu Jan Šverma, který umožnil zachovat těžní soubory místních jam a následně je prohlásit za kulturní památky.